Volkswagen atakuje polski rynek. Zaoferuje tańsze auta.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • t271828
    Elegance
    • 2008
    • 928

Ja tez doloze swoje 3 grosze do tej dziwnej dyskusji - zawsze na tym forum podobal mi sie brak fanatyzmu i tego sie trzymajmy Po drugie to, ze panuje w naszym kraju w wielu kregach dziwaczny kult golfa nie znaczy, ze my musimy prezentowac jego odwrotnosc i udowadniac, ze golf to najgorsza oferta na rynku. Jak kazde inne auto ma on swojego odbiorce, ktory bedzie zadowolony.

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Zamieszczone przez Mihau
      jakość wykonania w grupie VAG wygląda tak: Seat -> Skoda -> VW -> Audi
      To by sie zgadzalo.
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

Zamieszczone przez t271828
        Ja tez doloze swoje 3 grosze do tej dziwnej dyskusji - zawsze na tym forum podobal mi sie brak fanatyzmu i tego sie trzymajmy Po drugie to, ze panuje w naszym kraju w wielu kregach dziwaczny kult golfa nie znaczy, ze my musimy prezentowac jego odwrotnosc i udowadniac, ze golf to najgorsza oferta na rynku. Jak kazde inne auto ma on swojego odbiorce, ktory bedzie zadowolony.
        W każdej grupie znajdą sie lekko i bardziej skrzywieni fanatycy. Wychwalanie produktów z kurakiem na masce ( zwłaszcza tych z niższych klas) i mówienie, że są the best of the best to dla mnie najzwyczajniej info, że autor ma niebogate doświadczenia motoryzacyjne i czasami dalsza dyskusja wtedy nie ma sensu. Wszystko musi mieć swój umiar i obiektywizm. Octavia w swojej klasie jest trudna do pobicia z punktu uzytkowego, do tego w ostatnim czasie dochodzi przystępna cena i to są jej niezaprzeczane atuty wg mnie. Jeden egzemplarz jest mniej inny bardziej usterkowy ale niezapominajmy, że dzisiejsza motoryzacja w jakości i trwałości schodzi na psy. Nowoczesny doładowany downsajzing dopiero pokaże swoją druga twarz w najbliższych kilku latach i będziemy wiedzieć czy to podobna lub gorsza mina dla kolejnych właścicieli co dojechane nowoczesne dizle. Piszac to mam na myśli to że skoda i VWej przecież korzystają z tej samej myśli technicznej, podobnie tnie sie koszty i robi oszczędności materiałowe. Dla mnie dobry golf skończył sie na IV jeszcze w TDI na pompie, dalej juz jesteśmy w świecie oszczędności i taniochy. Podoba sie VWej kupuje VWeja. I nikomu nic do tego - chyba , że poddaję mój wybór do oceny na forum.
        Porównanie octy z pasatem to jakieś nieporozumienie. Można powiedzieć , że za te czy inną kasę jak zrezygnuję z ( wątpliwej) ostatnio trwałości pewnych marek i ich znaczka na masce na rzecz "mniej prostidżowych" produktów ( nie zawsze gorszych) dostajesz coś większego, lepiej wyposażonego czy coś podobnego. A nie stawianie obok siebie octavi i pasata i porównywanie samochodów. Tyle ode mnie. Dobre samochody skończyły sie parę lata temu teraz to ma tylko dokulać sie do konca gwarancji a dalej mamy kasiorkę zanosić do serwisów i warszatów a nie cieszyć sie bezawaryjną jazdą. Ostatnio był świetny film na TVN 24 o "planowanym postarzaniu produktu". Wypisz wymaluj o wspólczesnej motoryzacji. Pzdr

Komentarz

• tomekjmopl
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1187
          • Opel
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja już kiedyś o tym pisałem - mając porównanie mojej OII Ambiente z ojcowym Golfem VI Highline, pomimo niezaprzeczalnej przewagi na korzyść Golfa w wyposażeniu i powiedzmy wykonaniu, wolę swoją Octę - po prostu czuję się niej lepiej - tak ogólnie - ot co Także koledzy - każdy wybiera co mu pasuje, na co go stać, co mu się podoba i innym w sumie nic do tego - make peace not war

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

i zauważ że parę osób również potwierdza wyższość golfa nad octavią w niektórych parametrach , mimo że kupili octavię
            Wprawdzie nie jeździłem Golfem V ani VI, ale na zmianę dojeżdżamy do pracy VW Jettą (to samo) 2007 (modelowy 2008) i muszę przyznać Leszkowi rację, auto VW Jetta jest lepiej wyciszone od strony opon, silnika oraz szumu w drzwiach. Praca zawieszenie na podobnym poziomie, ale siedzenia jak dla mnie lepsze niż w VW ma OII za wyjątkiem tych z najdroższej wersji Highline.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• tomek
              L&K
              • 2005
              • 1078

Ja nie wiem, jak wy liczycie, ze passat wam wychodzi w podobnej cenie co octavia.
              Tak na szybko w konfiguratorze, passat 2.0TSI wychodzi mi ponad 25 tysięcy więcej w porównaniu do mojej RSki. A osiągi ma gorsze.
              Do octavii, to ja golfa przyrównuję. Jak kupowałem, to wziąłem octę, bo była z kratką. Gdyby nie to, to pewnie bym jeździł GTI albo sirocco . A jakby 3MPS była w automacie i z kratką, to bym jeździł 3MPS

GTI mi teraz wychodzi ok 10 tysięcy więcej w konfiguratorze od mojej Octy. Ale ma za to lepsze osiągi i 10KM więcej.
              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• pgolik
                Drive
                • 2011
                • 96
                • Octavia II (1Z3)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez tomek
                Do octavii, to ja golfa przyrównuję.
                Porównywanie Octy z Golfem ma sens tylko w przypadku kombi - bo to w miarę podobne pod względem użytkowym samochody. Golf HB i Octavia liftback to różne auta pod względem użytkowym (tyle, że ta sama płyta), dla odbiorców o różnych potrzebach.

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

Zamieszczone przez pgolik
                  Golf HB i Octavia liftback to różne auta pod względem użytkowym
                  Dla mnie są użytkowo identyczne
                  Osiągi, skrzynia biegów, przewiezienie dwóch osób i od święta dwóch dodatkowych oraz bogate wyposażenie. Więc golf, sirocco, mazda 3, A3, leon i octavia są porównywalne. Dla mnie

A nawet jeżeli trzeba porównać kombi, to dopłata jest na porównywalnym poziomie kilku tysięcy. Chociaż chyba nie ma GTI kombi.
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Flame
                    Elegance
                    • 2010
                    • 898

Dla mnie różnica między VW a Skodą jest niewielka. Z tym że mając okazję jeździć kilkoma VW znajomych ( Golf VI, nowy Passat) nie do końca rozumiem tak dużą różnicę cenową. Po takiej analizie moim zdaniem VW jest najzwyczajniej w świecie autem nieopłacalnym. Bo między Audi a VW widzę kolosalną różnicę i tam różnica cenowa na takim poziomie jest uzasadniona.
                    ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Zamieszczone przez Flame
                      Bo między Audi a VW widzę kolosalną różnicę i tam różnica cenowa na takim poziomie jest uzasadniona.
                      wlasnie a za ile mozna miec gole A4 130kzl :?:

Komentarz

• Flame
                        Elegance
                        • 2010
                        • 898

tak 120 tys musisz liczyć, ale wtedy to jest taka bida, aż piszczy.
                        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez Flame
                          albo full wypas Octavia, wybór należy do Ciebie ;-)
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Flame
                            Dla mnie różnica między VW a Skodą jest niewielka.
                            Więc po co przepłacać?
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• paweł2
                              L&K
                              • 2010
                              • 1405

Zamieszczone przez Mihau
                              Więc po co przepłacać
                              wlasnie po co :?:
                              Zamieszczone przez Flame
                              chyba jakiejs tragedii nie ma.

Komentarz

• pandzik
                                RS
                                • 2011
                                • 2254
                                • Seat

Zamieszczone przez loru
                                kto porównuje Octavie do Passata nie ten segment :idea: nie ta płyta podłogowa :idea: jak już chcecie porównywać to porównajcie to z Golfem albo Jetta :!:
                                Bo octavia to przecież auto klasy średniej, nie wiedziałeś? :diabelski_usmiech

Komentarz

• metrotest
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 506
                                  • Volkswagen
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                                  Dla mnie dobry golf skończył sie na IV jeszcze w TDI na pompie, dalej juz jesteśmy w świecie oszczędności i taniochy.
                                  Potwierdzam Sam taki użytkuję. Przebieg może nieduży, ale ma już swoje lata. Jeżdżę i jeżdżę i nic się nie chce psuć. 8) Tanie w miarę części. Jak tak patrzę na jego wartość rynkową w relacji do niezawodności i coraz bardziej awaryjne nowe auta to nie wiem czy warto takiego auta się kiedyś pozbywać.

Komentarz

• TomekRs
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1670

Ale co jak co wlasciwosci jezdne audi ma lepsze od skody. Porownujac np. audi a4 do octavii II. Porownujac a6 do o2 to nie ma wogole sensu :P Fakt, ze cena wieksza ale komfort tez wiekszy nie ma co sie oszukiwac

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                      Zamieszczone przez Flame
                                      Dla mnie różnica między VW a Skodą jest niewielka.
                                      Więc po co przepłacać?
                                      Dobrze, że nie wzięliście tutaj do porównania Bentley'a, który również należy do VW. Tam to jest dopiero za co przepłacać :haha:
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Northeusz, nie wspominając o manetkach z VAG -a w Lamborghini :wink:

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

octaviars1, w tych właściwościach jezdnych chodzi o napęd 4x4 czy o coś innego?

bo ja się tak zastanawiam weźmy octavię 2fl dołóżmy:
                                          tuning wnętrza za 10tys PLN
                                          tuning zawieszenia i innych elementów jezdno-hamujących za 10tys PLN
                                          i co będzie lepsze Audi A4 czy O2FL + tuning, bo nadal O2 będzie tańsza?

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zorr, ale O2 dzieli płytę z A3 a nie A4....czy się mylę?
                                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• phoneman
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3374
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zorr, Napęd 4x4 w O2 i A4 to zupełnie inne konstrukcje. A4 ma Torsen (permanentny) a O2 ma Haldex ( dołaczany ). O2 płyta podłogowa z golfa a A4 swoją Wiec nie spieszył bym się z eliminacja A4 bo to konkretna gablota.

[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 08:48 ]
                                              BADYL, A3, TT, Octavia, Leon,Toledo, Beetle... płyta Golfa
                                              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

BADYL, phoneman,
                                                co do płyty bardzo możliwe co do napędu 4x4 na pewno ten w audi jest lepszy.
                                                Zostawmy napęd, wróćmy do właściwości jezdnych i jakości wnętrza, które w tym wątku są bardzo często przytaczane.

Czy jest możliwy tuning skody (wnętrze i właściwości jezdne) do poziomu audi A3/A4 i ile to może kosztować?
                                                Pytam z ciekawości dot. różnicy ~30tys PLN w cenie Skody i Audi(A3).

Komentarz

• BADYL
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2396
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez phoneman
                                                  BADYL, A3, TT, Octavia, Leon,Toledo, Beetle... płyta Golfa
                                                  phoneman, też tak myślałem więc nie wiem po kiego porównywać A4 z o2 :roll: czy też O2 z passatem :roll:

[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 09:03 ]
                                                  Zorr, w moim odczuciu jeżeli porównamy konkretnie golfa vs octavie vs audi to jeżeli przyjmiemy, że wszytskie te auta będą w tym samym wyposażeniu to ogólna ocena przechyli się (moim zdaniem ) na korzyść skody.....i chodzi mi tylko o kasę

[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 09:07 ]
                                                  nie zrozumcie mnie źle, bo uwielbiam jeździć swoją octavią i generalnie innego auta na dzień dzisiejszy nie chcę i nie potrzebuję niemniej jednak gdybym miał dużo kasiory na koncie to niestety uwiezcie mi, że skody raczej bym nie kupił....a mój wybór padł by na AUDI lub BMW :roll: ops:
                                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez BADYL
                                                    nie zrozumcie mnie źle, bo uwielbiam jeździć swoją octavią i generalnie innego auta na dzień dzisiejszy nie chcę i nie potrzebuję niemniej jednak gdybym miał dużo kasiory na koncie to niestety uwiezcie mi, że skody raczej bym nie kupił....a mój wybór padł by na AUDI lub BMW
                                                    Ale chyba trochę zaczynacie przeginać Audi czy BMW to marki premium i nie ma co do nich Skody porównywać, bo to nie ta liga.
                                                    Co do Ovtavii II i jej klasy, to już wcześniej pisałem, że płyta podłogowa to jedno, a subiektywne odczucia pasażerów to zupelnie co innego Czy osoba średni zorientowana w dziedzinie motoryzacji wie co to jest płyta podłogowa ?? NIE !! Ona wie, że wsiadając do O II ma dużo miejsca, dobre mateiały i nic mu na dołach nie skrzypi, ani nie trzeszczy. Ona wie, że siadając z tyłu O II ma tyle samo miejsca co w Accordzie, Lagunie III, Mercedesie C klasse czy Maździe 6. To jest dla takiej osoby wystarczajace aby zakwalifikować O II na równi z tymi autami. Idąc dalej taka osoba otwierając bagażnik widzi, że O II oferuje mu więcej przestrzeni na bagaż od ww. aut. dlatego własnie przez dużą częśc ludzi O II uważana jest za auto klasy średniej (choć de facto nim nie jest!! ale oferuje porównywalne z nimi warunki).
                                                    Ja na chwile obecna nie widzę konkurenta dla O II w klasie kompactów. Wynika to właśnie z większych wymiarów O II i faktu bycia liftbackiem. Myslę, że to jest własnie powodem świetnej sprzedazy O II na nszym rynku. Auto zbudowane na płycie podłogowej auta klasy compact swoimi wymiarami zewnętrznymi, iloscią miejsca i wyosażeniem dorównujace autom klasy średniej. Wielkością bagażnika nawet je przewyższajace i majace cenę z pogranicza tych dwóch klas - czytaj recepta na sukces
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...